Familierecht
Migreren naar een ander land, bijvoorbeeld voor professionele doeleinden, vereist nogal wat organisatie, vooral als het gaat om de verhuizing van een gezin. Wanneer ze een werknemer naar het buitenland sturen, richten de meeste bedrijven zich op het regelen van een geschikte werkvergunning, zorgen ze ervoor dat de arbeidsovereenkomst voldoet aan alle noodzakelijke lokale vereisten en helpen ze hun werknemer met het vinden van een geschikte woning. Bij migratie komen echter ook andere aspecten kijken.
Afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden kunnen de gevolgen van een verhuizing naar het buitenland groot zijn. Als gevolg van een migratie naar Nederland zal de Nederlandse wet van toepassing zijn op verschillende privézaken, zoals familie. Ter illustratie twee voorbeelden.
Een Singaporese onderneming is van plan om een van haar werknemers in Nederland in te zetten om een van haar Nederlandse kantoren te leiden. De werknemer en zijn vriendin verhuizen naar Nederland en na een paar maanden zijn ze van plan om te trouwen. Een huwelijk in Nederland kan naar Nederlands recht heel andere gevolgen hebben dan een huwelijk in Singapore. In dat verband geldt voor huwelijken die na 1 januari 2018 zijn gesloten, dat alle goederen die na de huwelijksdatum zijn verkregen, naar Nederlands recht als gemeenschappelijk huwelijksvermogen worden beschouwd. Dit heeft tot gevolg dat als het Singaporese echtpaar in een later stadium wil scheiden, het verkregen vermogen gelijkelijk moet worden verdeeld.
Een ander voorbeeld. Een Singaporese man die met zijn Chinese vrouw en twee kinderen in Singapore woont, migreert naar Nederland om een nieuwe baan te beginnen. Wanneer zijn vrouw na twee jaar plotseling overlijdt, rijzen er veel vragen. Heeft de man (automatisch) het ouderlijk gezag over zijn kinderen volgens de Nederlandse wet? Hoe verloopt de erfenis van de vrouw als zij geen testament heeft opgesteld? En als er een testament is naar Singaporees recht, kan dat dan in Nederland worden erkend? Valt deze situatie überhaupt onder de Nederlandse wet?
En wat als hetzelfde gezin in Nederland woont en de man wil scheiden? Kan hij een echtscheiding aanvragen bij een Nederlandse rechtbank? Is Nederlands recht van toepassing op het verzoek van de vrouw om kinderalimentatie?
De hulp van Banning International bestaat onder meer uit het ondersteunen van personen die migreren, of werkgevers die werknemers in Nederland plaatsen, met advies over familierechtelijke onderwerpen, zoals huwelijk, huwelijkse voorwaarden, erfenis, alimentatie, ouderlijk gezag, pensioen en echtscheiding. Ons team helpt je de (juridische) gevolgen van een verhuizing naar Nederland te begrijpen, om onverwachte of (mogelijk) ongewenste juridische gevolgen te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met Agnes van Wieren.