Kennisbank

Belastingaftrek partneralimentatie en hypotheekrenteaftrek

Geschreven door Admin | 16-jan-2019 5:00:00

Belastingaftrek Partneralimentatie

Betaalt u partneralimentatie voor uw ex-partner? Dan mag u deze alimentatie in uw belastingaangifte aftrekken. De partneralimentatie is daarentegen fiscaal belast bij de ontvangende ex-partner. Afhankelijk van de hoogte van het belastbaar inkomen was in 2018 de betaalde partneralimentatie tegen een tarief van maximaal 51,95% aftrekbaar. Dit tarief bedraagt in 2019 maximaal 51,75%.

Vanaf 2020 zal de belastingaftrek op partneralimentatie echter geleidelijk worden verlaagd. Dit heeft gevolgen voor de netto alimentatielasten, omdat bij het berekenen van partneralimentatie rekening wordt gehouden met de fiscale aftrek. Door de verminderde aftrek krijgt de alimentatieplichtige straks minder terug op de betaalde partneralimentatie, waardoor de maandelijkse netto alimentatielasten stijgen. Dit kan de draagkracht voor het voldoen van partneralimentatie beïnvloeden.

Aftrektarieven Partneralimentatie (Belastingheffing Box 1)

Jaar Maximaal Aftrektarief
2019 51,75%
2020 46%
2021 43%
2022 40%
2023 37,05%

In 2023 kunt u de betaalde partneralimentatie niet meer aftrekken tegen maximaal 51,75%, maar tegen 37%. Vooral hogere inkomens vanaf €68.000 ondervinden hier nadeel van. Voor lagere en middeninkomens, die in dezelfde belastingschijf van 37% vallen, is er echter geen achteruitgang.

Effect op Hypotheekrenteaftrek

Naast de beperking op partneralimentatieaftrek wordt ook de hypotheekrenteaftrek verlaagd. In 2019 is het aftrektarief voor kosten met betrekking tot een eigen woning voor hoge inkomens verlaagd naar 49%, terwijl het eigenwoningforfait daalt naar 0,65%. Vanaf 2020 daalt het aftrektarief voor hypotheekrente jaarlijks met 3%. Deze belastingwijzigingen beïnvloeden de draagkracht van de alimentatiebetaler, wat uiteindelijk ook invloed kan hebben op de hoogte van de verschuldigde partneralimentatie.

Herberekening van Partneralimentatie

Door de verminderde aftrek ontvangt de alimentatiebetaler straks minder terug, waardoor de netto lasten stijgen en er minder draagkracht is voor het betalen van partneralimentatie. Dit kan een reden zijn om de partneralimentatie te laten herberekenen. De nieuwe aftrekregels gaan pas in vanaf 2020, maar het is verstandig om hier in 2019 al rekening mee te houden bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant.

Heeft u een inkomen van meer dan €68.000 en bent u partneralimentatie verschuldigd? Overweeg dan om in het convenant op te nemen dat er opnieuw naar de hoogte van de alimentatie wordt gekeken, indien er sprake is van een verminderde belastingaftrek.

Mocht u dit jaar scheiden, dan kan ook worden overwogen om de partneralimentatieverplichting in 2019 af te kopen. Dit biedt de mogelijkheid om nog van het hogere aftrektarief te profiteren. Indien ex-partners overeenkomen dat de partneralimentatie als een som ineens wordt betaald, is deze afkoopsom namelijk fiscaal aftrekbaar voor de betaler en belast voor de ontvanger (tegen het progressief tarief). Dit kan echter alleen als er tussen beide ex-partners overeenstemming bestaat.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u andere vragen over familie- of erfrecht? Neem gerust vrijblijvend contact op met Anne-Claire Mallant of een ander lid van de sectie Familierecht.