Skip to Content

De nieuwe Handreiking milieuzonering onder de Omgevingswet

Blogs Vastgoed, Bouw & Omgeving Annelies Plooij

Regels voor de geur van de bakker en het geluid van de meubelmaker 

Van de bakker om de hoek tot het geluid van de meubelmaker verderop. Elke projectontwikkelaar en ondernemer heeft te maken met regels van de overheid. Zo ook met regels op gemeentelijk niveau. De Omgevingswet dwingt gemeenten om oude bestemmingsplannen om te gaan zetten naar nieuwe regels op basis van de Omgevingswet. Elke gemeente moet aan de slag met de ontwikkeling van het nieuwe deel van het omgevingsplan. 
In het nieuwe deel komen vastgestelde planregels op basis van de Omgevingswet. Om de gemeenten te helpen met de ontwikkeling van hun nieuwe deel is een nieuwe handreiking voor de milieuzonering ontwikkeld door de VNG (genaamd: Activiteiten en milieuzonering). Die is sinds 17 oktober 2024 online beschikbaar gesteld. Deze Handreiking is te vinden op: https://vng.nl/publicaties/vng-handreiking-activiteiten-en-milieuzonering

Voor projectontwikkelaars en ondernemers is de Handreiking relevant, omdat het document ondersteuning biedt aan de gemeenten voor de realisatie van het omgevingsplan. Het geeft daarom een goed kijkje hoe gemeenten omgaan met de vertaalslag van nieuwe regels voor de fysieke leefomgeving in het omgevingsplan. Wat is er veranderd?

Oud & Nieuw  

Oud recht    
Voor 1 januari 2024 was er een duidelijke scheiding tussen het ruimtelijk spoor en het milieuspoor. Hierdoor kon het zijn dat de afstand in het ruimtelijke spoor niet altijd overeenkwam met de normen die golden onder het milieuspoor. Zo kwam het geregeld voor dat onder het ruimtelijke spoor een bepaalde afstand gold van bijvoorbeeld 100 meter, terwijl in het milieuspoor werd uitgegaan van een maximale waarde van 50 decibel (dB(A)) op de gevel van een woning, dat neerkomt op een kortere afstand.

Nieuw recht    
Onder de Omgevingswet moeten nieuwe planregels worden gemaakt en vastgelegd in het nieuwe deel van het omgevingsplan. Dat plan moet voldoen aan het criterium van een “evenwichtige toedeling van functies aan locaties (afgekort: ETFAL)”. Het ruimtelijk spoor en het milieuspoor zijn door de komst van de Omgevingswet samengevoegd in het omgevingsplan.

De Handreiking    
Bij het opstellen van het nieuwe deel van het omgevingsplan moet rekening worden gehouden met de instructies die zijn vastgesteld in het “Besluit kwaliteit leefomgeving” (afgekort: BKL). Het BKL gaat uit van een standaardwaarde voor bijvoorbeeld geur en geluid. De Handreiking geeft een mogelijke aanvullende regeling voor het regelen van geur en geluid op bedrijventerreinen binnen de kaders van het BKL. De Handreiking geeft ook uitdrukkelijk aan wanneer de standaardregels op zich afdoende moeten zijn. Overigens staat het gemeenten vrij hier tot op zekere hoogte van af te wijken.

En nu even concreet alsjeblieft!  

Ondernemen of ontwikkelen op/nabij het bedrijventerrein…    
Ben jij een ondernemer die reeds is gevestigd op een bedrijventerrein? Of ben jij een ontwikkelaar en ligt jouw projectlocatie op een bedrijventerrein? Of ben jij toch die ontwikkelaar die woningen wil realiseren in de buurt van een bedrijventerrein? Dan is het goed om kennis te hebben van deze Handreiking. De Handreiking geeft namelijk goed weer hoe invulling kan worden gegeven aan de regels waaraan de gemeenten zich moet houden bij het opstellen van het nieuwe deel van het omgevingsplan (de zogeheten instructieregels). 

Er zijn standaard (gebiedsgerichte) regels. Voor geluid en geur op een bedrijventerrein wordt een aanvullende regeling vaak wenselijk gevonden. Ook die mogelijke aanvullende regeling is terug te vinden in de Handreiking.    
Gemeenten moeten voor 2032 het nieuwe deel van het omgevingsplan gereed hebben. Ook bestaande rechtmatige situaties moeten opnieuw worden vastgelegd in de planregels. Let dus goed op als ondernemer of ontwikkelaar! Wanneer moet ik opletten? Lees snel verder.

Ondernemen en ontwikkelen in woongebieden    
Het kan ook zijn dat je als ondernemer niet bent gevestigd op een bedrijventerrein. Of dat je simpelweg niet gaat ontwikkelen op een bedrijventerrein. Ga jij je vestigen of ben jij gevestigd in gebied waarin ook woningen liggen? Grote kans dat jouw locatie ligt in een ‘gemengd gebied met wonen’. Of ben jij een ontwikkelaar van een locatie binnen zo’n ‘gemengd gebied met wonen’? 

Ook dan geldt dat je op den duur te maken krijgt met nieuwe planregels. Jouw locatie wordt namelijk ook op een gegeven moment meegenomen in het nieuwe deel van het omgevingsplan van de gemeente. De Handreiking is voor jou dan iets minder relevant. Dit komt, omdat de opname van de standaard (gebiedsgerichte) regels in het nieuwe deel van het omgevingsplan genoeg basis biedt om activiteiten evenwichtig aan locaties toe te kunnen delen. Aanvullende regels zijn niet per se nodig. Overigens kan tot op zekere hoogte van de standaardregels worden afgeweken. Ook hier moet dus goed opgelet worden! Wanneer? Lees dat hieronder.

    • Wanneer moet ik opletten?    

    • Ben je ondernemer/ontwikkelaar, dan heb je vaak een bepaalde milieugebruiksruimte nodig. Die heb je al of moet je nog krijgen. Je moet goed scherp hebben wat jouw situatie is, zodat je op het juiste moment kan handelen waar nodig.
    •  
        1. Ga daarom goed na welke milieugebruiksruimte je al hebt en/of moet krijgen.
        2. Meld je aan voor de e-mailservice van de overheid. Dit kan via: https://www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt. Je blijft dan op de hoogte van wijzigingen van het omgevingsplan die van invloed kunnen zijn op jouw bedrijf of ontwikkeling.
        3. Krijg je bericht over een wijziging van het omgevingsplan? Ga na of jouw noodzakelijke milieugebruiksruimte niet wordt aangetast, en dus juist wordt vastgelegd in de nieuwe planregels.
        4. Lijkt het erop dat jouw noodzakelijke milieugebruiksruimte niet goed wordt vastgelegd? Reageer op tijd!
    • Een snelle eerste beoordeling of advies    

    • Een snelle eerste beoordeling nodig van jouw situatie, omdat je een wijziging hebt gezien van het omgevingsplan? Snel advies van ons nodig of actie noodzakelijk is? Neem gerust vrijblijvend contact op met het team Vastgoed, Bouw en Omgeving. We maken samen met jou een quick scan van jouw situatie en adviseren je graag.