Sinds 1 januari 2018 is de nieuwe horeca-cao van kracht. Daarmee wordt een cao-loze periode van bijna vier jaar afgesloten. De nieuwe cao brengt een aantal belangrijke veranderingen mee die gelden voor alle horecaondernemers. In dit artikel wordt ingegaan op de belangrijkste wijzigingen en aangegeven wat u als horecaondernemer moet doen om cao-proof te zijn.
Met het aflopen van de horeca-cao in april 2014 heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een Model-Arbeidsvoorwaardenreglement-Horeca-KHN (AVR) opgesteld. Het was voor een horecaondernemer niet verplicht om het AVR toe te passen. De verplichting om de nieuwe horeca-cao toe passen is er wel. Alle horecaondernemers die lid zijn van KHN moeten sinds 1 januari 2018 de cao toepassen. De verwachting is dat de horeca-cao ook algemeen verbindend zal worden verklaard. Dat betekent dat niet alleen de leden van KHN, maar ook alle andere horecaondernemers de horeca-cao verplicht moeten toepassen. De horeca-cao volgt de indeling en de begrippen van het AVR. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een vakkracht, een niet vakkracht, een invalkracht en een seizoenkracht. Dit onderscheid is van belang, omdat de hoogte van het loon en het type contract dat kan worden aangeboden daar mede van afhangt.
De nieuwe horeca-cao bevat meerdere wijzigingen. Naast directe en toekomstige salarisverhogingen, zijn er wijzigingen voor de inzet van flexibel personeel.
De cao is per 1 januari 2018 in werking getreden. De regels gelden per direct. Voor het doorvoeren van het juiste loon aan bestaand personeel geldt echter wel een inlooptermijn. Een horecaondernemer moet uiterlijk op 1 april 2018 loon betalen conform de loontabellen uit de cao. Dit betekent dat u voor die tijd de functie-indeling op orde moet hebben. U moet bepalen welke referentiefunctie een werknemer bekleedt en of hij wordt aangemerkt als vakkracht of niet vakkracht. Het verdient ook aanbeveling om uw arbeidsovereenkomsten te laten matchen met de arbeidsvoorwaarden uit de cao.
Om u op weg te helpen uw horecaonderneming cao-proof te maken bieden wij uw organisatie de horeca-scan. Voor een bedrag van € 150,-- komen wij langs voor een kennismakingsgesprek en scannen wij uw arbeidsovereenkomst(en), functie-indeling en uw eventuele personeelshandboek. Wij geven tips en suggesties en denken mee over uw flexibele schil, zodat u cao-proof verder kunt. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over de horeca-scan? Neem dan vrijblijvend contact op met Jeff van Veen via 06 28 41 58 02 of j.vanveen@banning.nl.