Steeds per 1 januari van ieder jaar wordt het bedrag van de alimentatie van rechtswege verhoogd met een jaarlijks opnieuw vast te stellen percentage. Ingaande 1 januari 2025 dient de alimentatie te worden verhoogd met 6,5%. Dit geldt zowel voor kinder- als voor partneralimentatie.
De verhoging wordt gekoppeld aan de gemiddelde stijging van de lonen in Nederland en wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alleen wanneer de indexering is uitgesloten of een ander indexeringspercentage is overeengekomen of vastgesteld wordt er niet of met een ander bedrag geïndexeerd. In het andere geval is iedereen verplicht om de verhoogde bijdrage te voldoen en ontstaat er een achterstand, wanneer deze niet wordt betaald.
Voor het tweede jaar op rij is het indexeringspercentage hoger dan 6%, nadat het ca. 30 jaar ruim daaronder heeft gelegen. Ook wanneer het loon niet of met een lager bedrag is aangepast, bestaat toch de verplichting om de hogere geïndexeerde alimentatie te voldoen. Wanneer de bijdrage niet meer betaald kan worden kan het zinvol zijn om een onderzoek te laten uitvoeren of een wijziging alimentatie wellicht een optie is. De hoogte van alimentatie kan in beginsel steeds worden gewijzigd ingeval van een (relevante) wijziging van omstandigheden.
Bij partneralimentatie speelt ook nog mee dat de hoogte daarvan tot relatief kortgeleden fiscaal aftrekbaar was tegen de hoogste schijf in box 1 (maximaal destijds 52%), maar als gevolg van een wijziging in de fiscale wetgeving is de partneralimentatie - na een overgangsperiode – nog slechts aftrekbaar tegen (alleen) de laagste schijf in box 1 (ca. 37%). Omdat het fiscale voordeel de feitelijk te betalen partneralimentatie verhoogt, kan het dus zinvol zijn om te laten doorrekenen of het bedrag aan partneralimentatie nog wel betaald kan worden.
Wilt u meer weten over de indexering van de alimentatie of heeft u andere vragen, neem dan gerust vrijblijvend contact op met Agnes van Wieren of met één van de andere leden van de sectie Familie- en Erfrecht.