De deeltijd-WW wordt verruimd om te voorkomen dat werknemers die structureel overwerken extra de dupe zijn als hun werkgever een beroep moet doen op de crisismaatregel. Dit betekent dat ook overuren meetellen in de regeling, waarmee bedrijven gedurende de economische crisis hun personeel tijdelijk minder kunnen laten werken met behulp van WW-uitkeringen. Minister Donner van Sociale Zaken heeft een verruiming van deze regeling bekend gemaakt in de Staatscourant.
Vooral transportondernemingen hebben geklaagd dat ze niets aan de deeltijd-WW hadden, omdat in de oorspronkelijke regeling werd uitgegaan van een 40-urige werkweek. Een groot deel van hun chauffeurs werkt gemiddeld 55 uur per week. Zij zouden er flink op achteruit gaan als het overwerk niet zou meetellen bij het vaststellen van de hoogte van de WW-uitkering over de uren dat ze minder werken.
Een woordvoerster van Donner benadrukt dat de uren bovenop een 40-urige werkweek wel structureel moeten zijn.
Eerder werd al bekend dat de minister de regeling voor deeltijd-WW ook op een ander punt aanpast. Voortaan kunnen ook vakbonden klagen bij een meldpunt van Sociale Zaken over werkgevers die op een oneigenlijke manier proberen goedkoop uit te zijn door personeel via deeltijd-WW korter te laten werken (bron: ANP).