Skip to Content

Voetbalmerchandise: EU Beboet Nike voor beperken grensoverschrijdende (internet)verkoop

Blogs Mededinging & Regulering
De Europese Commissie heeft Nike vandaag een boete van EUR 12,5 miljoen opgelegd. Nike zou in strijd met het kartelverbod verkopers van fanartikelen zoals voetbalshirts en -sjaals van bekende voetbalclubs als FC Barcelona en Manchester United direct en indirect verboden hebben producten buiten hun eigen lidstaat of online te verkopen. Nike bezit de exclusieve rechten voor de verkoop van fanartikelen van een aantal grote voetbalclubs en nationale sportbonden. Nike geeft derden, zogenoemde licentiehouders, toestemming voor de productie en verkoop van die fanartikelen. In haar contracten met die licentiehouders nam Nike de voorwaarde op dat verkopen buiten hun eigen lidstaat niet zijn toegestaan. Dit gold voor zowel online als offline verkopen. Nike legde onder meer de volgende voorwaarden op:
  • Directe beperkingen op verkopen door licentiehouders aan afnemers uit een andere lidstaat, zoals verbodsbepalingen, verplichtingen om bestellingen van buiten de eigen lidstaat aan Nike door te verwijzen en het opleggen van hogere licentietarieven voor verkopen buiten de eigen lidstaat;
  • Indirecte beperkingen zoals het dreigen met opzegging van de overeenkomst bij verkopen buiten de eigen lidstaat, weigeren officiële logo’s te leveren bij vermoedens dat buitenlandverkopen plaatsvonden en het uitvoeren van controles om er zeker van te zijn dat verkopers zich aan de afspraken hielden.
Nike legde niet alleen rechtstreeks beperkingen op aan licentiehouders maar verplichtte ook zogenoemde masterlicentiehouders de beperkende voorwaarden op te leggen aan sub-licentiehouders. Op die manier onderhield Nike een verkoopstelsel waardoor de markt in Europe kunstmatig werd opgedeeld. Nike heeft de ruim 13 jaar durende inbreuk op de mededingingsregels toegegeven en, vanwege haar vergaande medewerking aan het onderzoek, een boetereductie van 40% ontvangen. Focus autoriteiten ligt al langer op distributieovereenkomsten Recentelijk beboette de Commissie onder meer al fabrikant Guess voor het beperken van verkoop aan consumenten in andere lidstaten. Wij schreven hierover reeds in onze blog van 6 februari 2019 (link). Het beperken van grensoverschrijdende verkoop is meestal in strijd met het kartelverbod. Consumenten moeten namelijk in beginsel vrij zijn om producten af te nemen van een distributeur gevestigd in een andere lidstaat. Ook het beperken van onlineverkoop is aan strikte regels verbonden en slechts bij uitzondering gedeeltelijk mogelijk. BANNING helpt leveranciers en bekende merken regelmatig bij het (juridisch) inrichten van hun (online)verkoopnetwerk en marketingstrategie. Voor vragen hierover kunt u vrijblijvend contact opnemen met Minos van Joolingen of Marcel Groothuismink.