Geregeld komt in de media de vraag aan de orde of werkgevers in de industrie hun werknemers mogen testen op het gebruik van alcohol of drugs (A&D).[1] Bijvoorbeeld door het doen van ademanalyses of inzet van drugshonden. Gebruik van A&D kan grote risico’s opleveren voor andere personen en voor eigendommen. Met name komt daarbij de vraag aan de orde, hoe zich dit verhoudt tot de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De AVG lijkt belemmeringen op te leveren. Dat leidt tot de vervolgvraag of er een andere wettelijke basis mogelijk is die een verbod onder de AVG opheft. Hierna ligt het accent op het verzamelen van A&D-informatie. Het verder gebruik van de verzamelde informatie blijft buiten beschouwing.
AVG-dimensie: Bij het uitvoeren van A&D-testen moet worden bezien of er sprake is van een rechtmatig verwerkingsdoel (art. 5 AVG) en of is voldaan aan het vereiste van een rechtmatige grondslag (art. 6 AVG). Het verzamelen en verwerken van gegevens omtrent het gebruik van A&D moet daarbij als verwerking van gezondheidsgegevens worden aangemerkt.[2] Uitgangspunt daarbij is dat verwerking verboden is (art. 9 lid 1 AVG) tenzij de AVG een specifieke uitzondering op dit verbod kent (art. 9 lid 2 AVG). Vraag is dus ook of een uitzondering op het verwerkingsverbod van deze gegevens van toepassing is.
Doel: Er moet sprake zijn van een gerechtvaardigd doel. Zowel de Arbowet als het Burgerlijk Wetboek (BW) verplichten de werkgever tot het waarborgen van veilige werkomstandigheden. Daar kunnen A&D-testen toe behoren.[3] Veilige werkomstandigheden lijken op het eerste gezicht een gerechtvaardigd doel op te leveren.
Grondslag: Preventieve A&D-gerelateerde maatregelen kunnen worden gebaseerd op het gerechtvaardigd belang van de werkgever en de andere werknemers. Mogelijk zelfs op het bestaan van een wettelijke verplichting.[4] Gezien overweging 45 bij de AVG is immers geen expliciete uitwerking van het wettelijk voorschrift noodzakelijk. Toestemming als grondslag is met wat meer haken en ogen omgeven gezien de vraag of sprake kan zijn van vrijwilligheid in de arbeidsrelatie. Denkbaar is ook dat in de arbeidsovereenkomst regels met betrekking tot A&D zijn opgenomen. Het grondslagvereiste lijkt daarmee geen probleem op te hoeven leveren.
Bijzondere gegevens: Het verbod van art. 9 lid 1 AVG op de verwerking van bijzondere gegevens levert meer problemen op. Dit verbod op de verwerking van A&D-gegevens wordt op het oog gemitigeerd in art. 9 lid 2(b) AVG. Daar wordt gerefereerd aan noodzaak in het kader van verplichtingen op het gebied van het arbeidsrecht. Daarbij zou ook gedacht kunnen worden aan veiligheidsmaatregelen op basis van BW en Arbowet. Het gaat dan vervolgens om de vraag of en zo ja hoe dit artikel rechtstreeks werkt. Bezien we art. 9 lid 2(b) nader dan lijken er twee interpretaties mogelijk. a) In artikel 9 lid 4 AVG wordt als aanvullende eis gesteld dat naast de wettelijke grondslag sprake is van geheimhoudingverplichtingen die op de verwerkingsverantwoordelijke berusten. Gelet op de Arbowet en het BW zou gesteld kunnen worden dat de werkgever onder de voorwaarde van art. 9 lid 4 A&D-testen zou moeten kunnen doen. Je zou dan kunnen stellen dat aan de voorwaarden voor rechtstreekse werking van dit artikel uit de AVG (via Arbowet en BW) is voldaan. b) De tweede interpretatie volgt uit de wetgevingsgeschiedenis van de UAVG. Blijkens de memorie van toelichting (MvT) op de Uitvoeringswet AVG (UAVG) heeft artikel 9 lid 2(b) AVG geen rechtstreekse werking en is hier een aanvullende lidstatelijke rechtsbasis noodzakelijk (MvT p. 43). Die wordt verwoord in art. 30 lid 1(a) UAVG in samenhang met art. 30 lid 4 UAVG. In het licht van die toelichting op dit artikel lijkt de UAVG de theoretische ruimte die de AVG biedt voor het treffen van veiligheidsmaatregelen niet te gebruiken. De tekst van dit artikel focust (evenals voorheen de Wbp) namelijk alleen op “gezondheidsafhankelijke aanspraken” van betrokkenen.
Dat betekent, ervan uitgaande dat art. 30 lid 1(a) UAVG inderdaad een exclusieve uitwerking vormt van art. 9 lid 2(b) AVG, dat op de Arbowet en het BW gebaseerde A&D-gerelateerde veiligheidsmaatregelen kunnen botsen met de AVG. Een sluitende omschrijving van de uitleg van de betekenis van art. 9 lid 2 AVG ontbreekt helaas in de toelichting in overweging 52 van de AVG, die overigens wél het belang van andere grondrechten memoreert. Het lijkt evenwel verdedigbaar dat art. 9 lid 2(b) een voldoende eerste basis levert voor het doen van A&D-testen.
Grondrechtendimensie: Voor degene die dit een te smalle basis vindt, bestaat er ook een andere benadering. Bij de publicatie van het AVG-voorstel werd door de Europese Commissie uitdrukkelijk toegelicht dat, ook bij de bescherming van persoonsgegevens, andere grondrechten moeten worden beschermd.[5] Dit uitgangspunt wordt herhaald in overweging 4 bij de uiteindelijke AVG. En in de eerste volzin van overweging 52 AVG, die een toelichting geeft op art. 9 AVG. Een van die grondrechten staat in art. 31 van het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie: “ Iedere werknemer heeft recht op gezonde, veilige en waardige arbeidsomstandigheden.” Dit grondrecht wordt in zijn algemeenheid al uitgewerkt in het BW en in de Arbowet. Het gaat om de verplichting van de werkgever om zorg te dragen voor veilige arbeidsomstandigheden en de verplichting van de medewerker daar medewerking aan te verlenen.
Als sprake is van een werkomgeving waar gebruik van A&D grote risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid op de werkvloer mag van de werkgever worden verwacht dat hij passende preventieve veiligheidsmaatregelen treft. De uit dit grondrecht voortvloeiende verplichting tot het treffen van preventieve veiligheidsmaatregelen levert spanning op met het verbod op de verwerking van gezondheidsgegevens uit de AVG. Het verbod van art. 9 lid 1 AVG op de verwerking van gezondheidsgegevens moet echter worden bezien in de context van proportionaliteit en subsidiariteit. Dat betekent dat zwaarwegende belangen zoals andere grondrechten het verbod kunnen afzwakken. Bijvoorbeeld als sprake is van een onmogelijkheid de veiligheid op de werkvloer te garanderen zonder A&D-gerelateerde maatregelen gericht op preventie en detectie. Proportionele toepassing van het verbod op verwerking van gevoelige gegevens heeft dan tot gevolg dat het verbod buiten toepassing kan blijven.
Natuurlijk moet de werkgever de noodzaak van de A&D gerelateerde maatregelen goed kunnen onderbouwen en alle mogelijke maatregelen treffen om de privacy-rechtelijke positie van de werknemer te garanderen. Inschakeling van de OR en uitgebreide voorlichting horen daarbij. Evenals de procedure voor de beoordeling van de A&D gegevens en de beveiliging van de gegevens/de toegang daartoe.
Conclusie: Gebruik van A&D-testen kan noodzakelijk zijn en er blijkt in de praktijk behoefte aan. Er ontbreken echter duidelijke Continue generating ChatGPT can make mistakes. Check important info. ? ChatGPT says: Hier is de tekst met de gevraagde aanpassingen. Ik heb de H2-koppen toegevoegd waar nodig, de links, sterke elementen en cursieve elementen behouden, en gezorgd voor voldoende ruimte tussen de paragrafen voor een goede leesbaarheid.